29.12.11

Masa Yang Paling Sesuai Untuk Bersedekah

Salam semua...

Sambil menunggu bas Metro sampai, saya dan seorang kawan bersembang dengan seorang mak cik perihal durian. Kebetulan ada gerai menjual durian longgok berdekatan dengan tempat tunggu bas. Sambil bersembang, saya menyeluk tangan ke dalam beg untuk mencari syiling buat belanja tambang. Seringgit je pun. Dan waktu itu, syiling je yang ada di tangan.

Tiba-tiba, datang seorang wanita 40-an. Elok berjubah dan bertudung hitam membimbit beg tangan. Dari raut wajahnya serta tindikan subang di hidungnya, saya kira beliau berbangsa punjabi. Beliau memberi salam dan bertutur dalam bahasa yang saya kurang faham. Mulanya kami fikir beliau mahu menjual barang. Apabila dihulurkan tangannya, baru kami faham.

Terkiai-kiai saya mencari syiling dalam beg. Nak bagi, takut tak cukup buat tambang. Cari punya cari, jumpa juga syilingnya. Mujur cukup syiling untuk tambang. Lebihannya saya beri kepada wanita tersebut. 
Selepas itu, wanita tersebut berjalan menuju ke gerai durian untuk meneruskan pencarian."Masa terbaik untuk bersedekah: sihat, ada duit, dan mempunyai rasa bakhil."

Kesimpulan cerita di atas (selepas tengok video ni), saya harap pemberian saya kepada wanita tersebut ikhlas. err..aameen..

eheh..

No comments: