20.7.09

Minggu Pertama Persekolahan dan Nikmat Sakit

salam semua...

sihat? hehe.. saya kurang sihat. *uhuk2*

yup, minggu pertama persekolahan tidak sesibuk mana.
kelas imunologi dah nak habis satu bab..
kelas patologi baru warm-up..
kelas farmakologi akan mula 2 minggu lagi..
(subjek semua berkaitan penyakit.. ni yang suka nih.. :P)

petang masih lapang...sesi makmal belum mula lagi..

hmm.. sepanjang waktu lapang dihabiskan dengan terlantar di atas katil.
2 kali pergi klinik.
kali pertama sebab sakit tekak. ada infection.
doktor bagi antibiotik untuk tekak dan ubat batuk yang mengantukkan.
sekali makan, tidur untuk 3 jam dan mungkin lebih. hehehe

kali kedua sebab demam. kesan infection mungkin.
tekak dah tak sakit tapi suara dah lain macam.
telinga berdengung buat beberapa ketika.
doktor bagi paracetamol, antibiotik, dan ubat selesema yang mengantukkan.
sekali makan, tidur dan bangun semula untuk makan je. hehehe

bunyi macam teruk je, kan?
hehe..takda la teruk mana. siap boleh pergi joging lagi. tapi tak lari la. hehe


hujung minggu lepas lagi best..
Sabtu pergi Kemaman..jalan-jalan cari pantai. siap boleh kutip umang-umang dan mandi kat Cherating.
Ahad pergi Sg Panching. mandi sungai. seronok. :D


hari ni, mula rasa pening sikit. hmm...

takpalah.. nanti baik la tu.

yang pasti, ni bukan H1N1 ek. PASTI. doktor pun tak cakap apa-apa.

tapi mungkin sebab cuaca yang tak menentu. bumi Kuantan ni mendung memanjang akhir-akhir ni..


tu lah..dulu nak sangat demam. tup-tup..Allah bagi seminggu demam..ni pun belum baik lagi. Allahu Akbar!

apa-apa pun, bagi mereka yang sihat, gunakanlah keadaan sihat tu sebaik-baiknya. jangan ponteng kelas, jangan ponteng meeting (takda kaitan pun..hehe).



ingat 5 sebelum 5. ;)



maka nikmat Tuhan yang manakah yang dikau dustakan?
surah ar-Rahman





Wallahua'lam.


nota kaki: oh ya.. tahu kan PPSMI dimansuhkan?

13.7.09

MJ bukan Master J

salam semua...

hmm.. tetiba la plak nak buat entri pasal MJ. bukan Master J tapi Michael Jackson.

erm..tadi tengok balik video2 MJ kat YouTube. saje.

ni video feveret saya masa kecik2. kenapa feveret? satu sebab ada McCauley Culkin, pelakon cerita Home Alone. hehehe... keduanya sebab ada video ni tunjuk orang tukar-tukar muka. dari kulit hitam jadi kulit putih. muka cina jadi muka orang arab. dahsyat la! :P

video

sebenarnya, lagu-lagu MJ ni banyak mesejnya kalau kita dengar betul-betul. macam lagu Black or White ni, mesejnya pasal anti perkauman. tak kira bangsa, tak kira puak, gelap ke cerah, kaya ke miskin, semua orang bersaudara. Islam kan dah ajar pasal ni. kan?

lagu Earth Song tu, cerita pasal Bumi menangis sebab manusia suka rosakkan Bumi.

lagu Heal The World tu plak, pasal pentingnya keamanan untuk generasi mendatang.

hm.. lagi satu yang saya baru perasan bila tengok video2 MJ... MJ ni baik orangnya. kan?




al-Fatihah buat MJ. moga rohnya ditempatkan bersama orang-orang yang beriman. aameen...




nota kaki: suka dengar lagu You're Not Alone. :)

Kembali menulis...

salam semua...

hehe... kabare semua? harap semua sihat walafiat macam saya. :P

hari ni hari pertama semester panjang bermula. dan hari ni secara rasminya saya menjadi pelajar tahun ketiga di bumi kampus tercinta. sudah jadi senior sekarang. jadi, ada satu tahun lagi sebelum konvo. insyaALLAH. :D

hampir sebulan tak memblog sebab sibuk masa cuti lepas. ni pun kebetulan tengah lapang. biasalah.. hari pertama semester selalunya takda kelas. semua sibuk nak daftar subjek.

Alhamdulillah, semalam baru selesai program Baktisiswa atau singkatannya Baksis di Kg. Ubai, Kuantan. Baksis kali ni sangat best!! ^_^ sempat la bakar lemang, kacau dodol, makan durian, pergi pantai tangkap umang-umang, tengok orang tarik pukat.. dan yang paling seronok sekali mandi laut!! :D

banyak lagi kenangan dan pengalaman yang saya dapat semasa program tu. rupa-rupanya, bukan senang nak jadi komiti sukaneka ni. lagi-lagi nak layan peserta sukaneka ni yang pandai berhelah/berstrategi dalam apa cara sekalipun semata-mata nak menang. tapi, akhirnya tak menang juga. benarlah peribahasa "sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga." sabar ye, MM. hehehe

yang penting, pergi program ni bukan untuk suka semata-mata. kami cuba ambil peluang ni untuk tolong orang-orang kampung. nama pun Baktisiswa, kan? tapi tak banyak yang boleh kami buat. orang-orang kampung ni baik amat.. terharu saya. huhu..

erm.. tolong gembirakan orang kampung pun kira boleh la kot, kan? ehehe


erm.. tu je kot untuk entri kali ni.

kat bawah ni gambar umang-umang yang Along tangkap masa keluar dengan Kak Dyll dulu. umang-umang dalam gambar ni besar sikit. yang kitorang tangkap kat pantai hari tu kecik je. hee~~





menarik, kan?? ^_^




;)