14.6.11

Monolog Benci

Salam semua..

ini status FB saya pada sabtu yang lepas:


kalau kamu benci orang, cuba kamu duduk sekali dengan dia.. makan sama, keluar sama, tengok apa dia buat. cuba kenal dia. lepas tu cakap kat diri, "dia pun manusia macam kamu. kamu pun manusia macam dia. semua orang buat silap termasuk kamu." - learn from people. learn to forgive.


saya belajar daripada pengalaman. saya setuju dengan penyataan di atas. dan saya rasa memang praktikal.

cumanya...

melaksanakan tak semudah menyatakan. penyataan di atas mungkin kurang sesuai untuk situasi tertentu.

sepupu saya pernah cakap, "don't use 'hate'. it's harsh."

baiklah. saya luahkan tapi saya betulkan ayat saya. --> saya tak benci suka kamu. tapi saya benci kurang gemar dengan sikap kamu. saya benci tak suka perasaan benci kurang gemar itu. maafkan saya. saya tak berhak membenci sebab saya pun ada kekurangan juga. tapi..saya pun ada perasaan..saya pun manusia.. :(


tu la, Mongu.. syok sangat dok rumah sampai tak ingat orang kat sini. tunggu saya balik..siap awak saya kerjakan.. :(

Teddy dan Mongu (yang ungu tu..)


maafkan saya. :(

5 comments:

As said...

take care awak. status tu memang best :)

Anonymous said...

Usah cepat membuat kesimpulan terutamanya tika gembira dan marah. Tanya, kaji dan fikir dulu. Sabar!

Sangka baik sama DIA.
Kemudian yakin DIA ada solusinya.

Fahami Al-Baqarah: 216

Tak boleh sabar, Take it or Leave it!

alif zai mim ra said...

As:
awak pun jaga diri k. *peluk kuat2*
>.<

Anonymous:
baik.. saya bersabar...

p/s: kaji dan fikir boleh je..cumanya..macam mana nak tanya kalau tak boleh nak tanya.. =|

aku HIV positif said...

mse bujang dulu, slalu bdepan stuasi begini.
sy slalu fikirkan apa pula org lain rasa dgn perangai sy. slalu fikirkan kbaikan2 yg mereka lakukan. stiap org ada kekurangan, kelebihan,peranan masing2.

alif zai mim ra said...

AHP:
saya suka dengan komen AHP. saya pun buat macam tu sekarang. "belajar untuk berlapang dada dan bertolak ansur." yang penting, sabar. doakan saya tabah. kamu juga k. :)