12.10.12

Jejak Patani 2012: Hari 2

Hari 2, 16 April 2012

Pagi tu kami dikejutkan dengan laungan azan Subuh dan kicauan burung. Suasana tidak tumpah seperti di Kg. Cheh, kampung sebelah ayah. Tidur beralaskan toto dan beg. Sederhana. Penat semalam masih berbaki tapi tidak menjadi penghalang bagi kami untuk meneruskan hari di bumi Patani.

Hari ini secara rasminya bermulalah program Kumpas (Kursus Musim Panas). Nama ala-ala Summer Camp gitu. Namanya musim panas di sini sebab waktu ini ialah waktu cuti panjang persekolahan di Thailand (agaknya lah..) macam musim panas di kebanyakan negara di mana pelajar akan bercuti panjang.

Kumpas Musim Panas

Grup Jejak Patani hari ini sibuk mengendalikan acara perasmian program yang berlangsung di dewan. Ada yang jadi pengacara majlis, jurugambar, juruvideo (ada ke?), pemberi ucapan dan penyelaras program. Menurut ketua grup kami yang senang dikenali sebagai Abg Suhadak, tugasan yang diberikan ini sebagai latihan kepada kami dan juga memberi pendedahan kepada fasilitator di sini kaedah mengendalikan program.

Acara Perasmian Kumpas

Petangnya, perbincangan pelan perancangan grup diadakan di bilik operasi. Misi kami di sini antaranya mengajar Bahasa Inggeris dan komputer kepada adik-adik, pemetaan komiti Kg. Nad Tanjung, dan mengkaji tokoh Patani.

Peta minda Abg Suhadak
Jadual slot Bahasa Inggeris dan Komputer
 Kami bincang sampai pecah kepala! Ok. tipu. :P 

Banyak-banyak program sekolah yang saya pernah pergi, bagi saya program Kumpas ini sangat menarik. Adik-adik di sini dilatih untuk berdisiplin dari segi masa dan peraturan dan mereka sangat patuh kepada arahan fasilitator. Sampaikan nak pergi makan pun ada disiplinnya! 

Adik-adik berkawad sebelum ke kantin mengambil makanan...akan bersambung

No comments: