27.12.12

Jaga orang sakit

Salaam..

macam ni rasanya bermalam di hospital.. can be a good place for meditation but only for a short time la. moga Wan (nenek sebelah mak) segera sembuh. aameen..

Itu petikan status FB saya semalam.


Menginap di wad hospital tidak sama seperti menginap di hotel apatah lagi di rumah sendiri. Diam. Sunyi. Sepi. Bosan. lagi-lagi kalau dapat bilik dan tinggal sorang-sorang dan TVnya ada TV1 je. serius bosan. Padan la ada yang tak suka bila masuk hospital. memang tak best pun. bayangkan kalau kita yang jadi pesakit dan takda orang teman. memang tak best. yes beb, i feel you. lain kali masuk wad, sila bagitau ok supaya saya boleh teman. :) untung Wan ada anak cucu yang boleh tolong temankan.

bila tengok keadaan Wan, saya cuba bayangkan bila saya tua nanti macam mana. bayangkan muka saya yang tua, berkedut, dengar tak dengar, ingat tak ingat.. siapa la yang nak tolong tengokkan.. ada ke yang nak tolong tengokkan..

nak temankan orang sakit ni perlu kesabaran dan pengorbanan. korban masa diri sendiri, sabar dengan kerenah orang sakit. bukan suatu yang mudah. tambah lagi satu, perlu kemahiran juga. kemahiran menyuap makanan, memandikan orang sakit, ambilkan wudhu', menukar lampin, bercakap lembut, menyenangkan hati orang sakit. kemahiran yang buat kita belajar untuk tidak pentingkan diri dan ambil berat tentang orang lain. yup. bukan suatu yang mudah. tapi untuk orang yang kita sayang, insyaa-Allah akan jadi mudah.

saya harap saya dapat buat benda yang sama bila orang yang saya sayang sakit.

hm..nak sayang orang pun kena belajar. belajar untuk menyayangi bukan sebab untuk disayangi. belajar untuk sayang tanpa syarat. saya harap saya boleh sayang orang yang saya sayang lebih baik dari semalam dan bertambah baik dari hari ke hari. saya harap saya boleh sayang Mama dan Ayah dan keluarga saya lebih baik dari semalam dan bertambah baik sampai ke syurga nanti. aameen.. tolong do'akan saya ye. terima kasih. :)

heh..apa kaitan cerita orang sakit dengan sayang? manakan ada hati nak jaga orang sakit kalau kita tak sayang orang yang sakit tu. nak jaga makan minum dia la..ingatkan waktu makan ubat..mandikan dia..bersihkan dia..bacakan Qur'an..buat dia gembira..tenangkan hati dia..bersembang dengan dia.. semua tu perlu kasih dan sayang.Mama dan Ayah, moga terus bersabar dengan kerenah anakmu ni. -_-" saya sayang Mama n Ayah sangat-sangat. Ya Allah, ampuni mereka dan peliharalah mereka sepertimana mereka memeliharaku sejak kecil lagi. aameen..

No comments: