28.4.09

21 Sicko Doctors

salam semua...


Doctors

saya ke sini tadi
saja jalan-jalan

lalu terbaca artikel ini
mula-mula tak faham
si pemblog ni letak gambar kabinet
tapi cerita pasal doktor

apa la yang sahabatku ni nak sampaikan

tak puas hati
saya baca la sampai habis

rupa-rupanya dia ada bagi pautan ni
baru saya faham

oh~~


Sicko

tiba-tiba teringat kat filem Sicko
tak tau dokumentasi si pengarah ni betul ke tak
tapi saya percaya
itulah realiti

kalau kat Amerika, doktor bagus-bagus
tapi nak masuk hospital kena ada insurans kesihatan
kalau takda, pesakit boleh kena halau
itulah negara bebas
kesian kan?

kalau kat negara kita, semua orang boleh masuk hospital
lagi-lagi hospital kerajaan
tak perlu insurans kesihatan
cuma doktor tak ramai la (walaupun ramai je graduan doktor kat negara kita ni)
nak kena rawat pun kena tunggu berjam-jam walaupun dihantar ke wad kecemasan
itulah negara bebas (ye ke?)
kesian kan?


21

berbalik kepada kisah kabinet

saya hampir terlupa yang saya dah boleh pergi mengundi
jadi, bila ya PRU seterusnya?

6 comments:

As said...

heh tak sabar nak mengundi ye :P

3p4h said...

Oh psl doktor 2, alg tgk mhi ulangan tgh pg td.

Saravanan call n gtau psl bnda 2.. Mmg truk tul. Hrp2 doktor2 kita xcam 2 kn? He5...

p/s: along akn ke kl slasa dpn

Kema Azeman said...

isk. awat byk sgt link nk kena klik?? adeh. paraphrasing would b easier i tink huhu

alif zai mim ra said...

as: ahaha :P

ep4h: harap2nya begitulah.

achik dah ada kat kuantan selasa ni. :P

kema: saja. want u to explore more.

i think this is the only entry yang ada banyak link. :P

::Amin Mansor:: said...

=)

As said...

sila klik here related to this entry

http://drzaty.blogspot.com/2009/05/diam-senyum-dan-diam-sahajalah-wahai.html