18.1.09

Saja Nak Tanya

salam semua...

Saja nak kejutkan!...solat apa yang boleh ada empat (4) kali tahiyat?

Solat Subuh ada satu tahiyat.
Solat Zohor ada dua tahiyat.
Solat 'Asar ada dua tahiyat.
Solat Maghrib ada dua tahiyat.
Solat Isyak ada dua tahiyat.




notakaki: entri ini ditiru bulat-bulat dari laman ini. ;)

16 comments:

Szakif said...

kalo 3 kali tahiyyat tu, aku leh jumpa yang logik la, tapi kalo 4.. erm..

menuju ke blog itu!

Master J said...

pergh..susah ni...kene pikir lg esk =p

3p4h said...

Achik, Along tahu jwpnnya!!!!

Solat Jamak Zohor dan Asar yang tak diqasarkan. Betul x???

~Lalala

Master J said...

2 solat jamak epah..xleh pakai..tp jgn risau..aku tau jwpn nya =)

Tp ada 3 syarat nk solat 4 rakaat ni;

1: Kita join solat maghrib berjemaah
2: Kita join dlm rakaat ke-2
3: Kita join SELEPAS imam rukuk rakaat ke-2

Results:
Kita akan ikut imam utk tahiyat rakaat ke2, tp rakaat 2 xkira dlm 3 rakaat kta sbb kita xrukuk bsama imam. Kita akan tahiyat again time rakaat ke-3, lps 2 kita akan ganti 2 lg rakaat nk bg ckp 3 rakaat. So smua skali, kita tahiyat 4 kali. Skali dgn imam tp rakaat 2 xkira..skali lg biler imam rakaat ke-3, dan lg 2 kali biler kita ckupkan rakaat ke-2 n ke-3 slps imam dh bg salam..

btul x hawa?

alif zai mim ra said...

hmm...apa kata kita tunggu dulu jawapan daripada yang lain. ;)

alif zai mim ra said...

owh ya, solat jama' tak termasuk ye. ;)

aRiff said...

setuju dengan jawapan Master J...Solat Tarawikh 8 rakaat pun ade 4 tahiyat juga...ataupun orang yg solat zuhr,atau asr atau isya'....pada rakaat kedua dia buat tahiyat...tapi pada rakaat ketiga dia ingatkan dia masih lagi rakaat kedua, jadi dia buat tahiyat lagi...masa rakaat keempat dia buat tahiyat akhir, tapi tiba2 dia rasa tak sure whether dah cukup 4 rakaat atau tidak...Jadi dia tambah satu rakaat lagi...jadi ade la 4 tahiyat...

Ahmad said...

aRiff punya pun x aci..sbb solat trawih dah putus2.
Kalu solat zuhr, asr dan 'isya tu dia x leh buktikan betul ke tidak berapa rakaatnya sebab dia lupa...Jika anak2ku sentiasa berjemaah...InsyaAllah, suatu hari jumpa juga.

3p4h said...

Achik saja je... Blah la... Huh! ~Dush!

aRiff said...

Kalo camtu, my answer is exactly like Master J...

Master J said...

so..apa jwpnya sis??

jaed said...

aku taknak bagi jawapan,
tapi aku nak bagi lagi keliru,


tahiyat awal tu wajib ke?
bleh x buat tahiyat awal tiap2 rakaat?

hehe...

myadlan said...

solat maghrib.. masuk lepas rukuk...

dapat la 4 kali tahiyat.. hehe

teringat ni sebab soalan time FKT awal2 time taaruf week masuk UIA

myadlan said...

alamak.. silap.. lepas rukuk rakaat kedua secara berjamaah.. baru teringat nak baca komen Master J

alif zai mim ra said...

kpd semua: jawapan dah ada. ;) baca entri terbaru.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.