1.9.09

Ramadhan: Kisah Isteri

salam semua...

apa khabar diri? apa khabar iman?
hm..macam biasa la kadang-kadang naik, kadang-kadang turun. yang penting, jangan putus asa ye. :)

puasa macam mana? bertambah 'amalan tak? insyaAllah makin baik tu. xpe.. bab ber'amal ni, kita buat pelan-pelan ek. janji konsisten. kalau tak larat, jangan paksa. nanti buat penat badan lak. tapi puasa jangan tinggal. berdosa tau. kalau kamu perempuan, lain ceritanya lak. ;)

Jumaat lepas saya ke Religio-Science Discussion anjuran fakulti. kebanyakan audiensnya terdiri daripada pensyarah-pensyarah antarabangsa, pensyarah yang biasa mengajar kami di kelas. tak ramai pelajar yang datang. promosi iklan kurang berkesan mungkin.

diskusi kali ini tentang Ramadhan ketika zaman Rasulullah yang disampaikan oleh pengetua hostel kami, Ustaz Ali. banyak-banyak perkara yang dibincangkan, satu perkara ini yang saya boleh ingat sampai sekarang. sebab kisahnya ringkas mungkin. oh, diskusi ni dalam bahasa inggeris ya.

ada satu ketika, Ustaz Ali bertanya dengan loghat Terengganunya, "how many wives did Rasulullah had?"

ada yang jawab, "eight", "nine", "ten". ada yang senyap.

Ustaz Ali pun menjawab, "nine. Rasulullah had nine wives."

Ustaz pun sambung lagi, "Rasulullah had nine wives and the best part was, for every Ramadhan he manage to spent most of his times alone in the mosque every day without arguing with his wives."

respon audiens, "masya-Allah...". ada juga yang bergurau, "can i have nine wives?"

lepas tu Ustaz Ali sambung lagi, "OK now. how many wives do you have?"

semua orang gelak. gelak sebab terkena batang hidung sendiri mungkin. baik audiens lelaki mahupun perempuan.

"one." balas audiens.

Ustaz balas, "we have one wife and Allah even give us permission to have four wives but still we cannot spend our time in the mosque. why? Rasulullah had nine wives and yet he can i'tikaf (niat untuk beribadah dalam masjid) in the mosque everyday. why?"


"so... why?"















Pengajarannya: di bulan puasa ni, kita ketepikan nafsu, utamakan iman. ;)



nota kaki: Rasulullah beristeri sembilan bukan sebab suka-suka macam kisah-kisah poligami yang rata-rata dimanipulasikan kepentingannya sekarang. Rasulullah kahwin atas perintah Allah dan kebanyakan daripada isterinya terdiri daripada ibu tunggal yang kematian suami dan wanita-wanita yang kurang bernasib baik. apa-apa pun, jangan burukkan keindahan dasar berpoligami itu.

nota kaki lagi: kisah ni bukan untuk yang dah kahwin je ek. yang belum kahwin pun boleh baca, lagi-lagi yang tengah belajar ni. baca pengajaran di atas. "KETEPIKAN NAFSU, UTAMAKAN IMAN." (pengajaran buat diri sendiri yang demam Bones sekarang. "eh kamu.. exam minggu depan la. -_-")

nota kaki lagi: Selamat Hari Merdeka. erm.. Malaysia mungkin dah merdeka.. tapi kita?

4 comments:

3p4h said...

Bila bc entri ni teringat 'Passport Muhammad' yg dijual di Giant area Paroi aritu. Dlm tu ada dituliskn kisah hidup Nabi Muhammad s.a.w serta isteri. Ringkas..

Tp sygnya xdpt bli... T_T

akutaktahu said...

erm....utamakan iman, ketepikan nafsu 'Internet,FB,Twitter,Friendster'
hehe... amat bernafsu kepada benda2 bahaya ni di bulan ramadhan ni..haha

nurulwidad che awang said...

bones2.. besh2.. saye suke! ^_^

alif zai mim ra said...

3p4h:
xpe. ada peluang dan rezeki, boleh along gi beli. dah beli, boleh pinjamkan. hehe

akutaktahu:
hehehehehe... marilah sama-sama berusaha untuk mengawal nafsu yang satu ini.. hehehehehe

nurulwidad che awang:
suke jugak!! ^_^